İşletim sistemlerinin kullanım alanı kişisel bilgisayarlar, cep telefonları ve sunucularla sınırlı değildir.
Dijital işlevlere sahip tüm cihazlar (motorlu taşıtlar, beyaz eşyalar, akıllı saatler, televizyonlar vb.) kendi işletim sistemlerine sahip olabilirler.
İşletim sistemleri; işlevlerinin genişliği ile değil, donanımı amaç doğrultusunda verimli kullanabilme yetenekleriyle de ele alınırlar.
Gömülü işletim sistemleri, gömülü sistemlerde kullanılmak üzere tasarlanmıştır.
Bir işletim sistemi, kavramsal olarak üç grupta toplanabilecek bileşenlerden oluşmaktadır: kullanıcı arayüzü, komut satırı yorumlayıcısı (“kabuk”) alt düzey sistem işlevleri ve bir de çekirdek.
Çekirdek, işletim sisteminin kalbidir, adından da anlaşılabileceği gibi, “kabuk”, çekirdeğin çevresini sarmaktadır, donanımla iletişim kurmak çekirdeğin işidir, kullanıcı arayüzü GUI veya Metin Tabanlı olabilir.
Gerçek zamanlı işletim sistemi, gerçek zamanlı uygulamaları çalıştırmayı amaçlayan çok görevli bir işletim sistemidir. Gerçek zamanlı işletim sistemleri genellikle özel zamanlama algoritmalarında kullanılmaktadır. Böylece, doğanın determinist davranışı elde edilebilmektedir.
Gerçek zamanlı işletim sistemlerinin ana teması, olaylara hızlı ve tahmin edilebilir bir tepki vermesidir. Ayrıca gerçek zamanlı işletim sistemlerinde, olay güdümlü veya zaman paylaşımlı bir tasarım vardır. Öncelikli görevleri arasında bir olaya dayalı sistem anahtarları yer almaktadır, bu sistem anahtarları, zaman paylaşımlı işletim sistemlerinin saat kesmelerine dayalı görevlere geçiş yapmaktadır.
Gerçek Zamanlı işletim sistemlerine bir örnek olarak QNX şerh edilebilir.