STEM Kavramı
STEM; Science (Fen Bilimleri), Technology (Teknoloji), Engineering (Mühendislik) ve Mathematics (Matematik) kelimelerinin bir akronimi olarak kısaltılmış terimdir.
STREAM; İngilizce Science (Fen), Technology (Teknoloji), Reading (Odaklı Okuma), Engineering (Mühendislik), Art (Sanat) ve Mathematics (Matematik) kelimelerinin baş harflerinden oluşmakta; STEM+ olarak da tanımlanmaktadır.
Yeni güncellemeler ile birlikte STEM+; STEAM ve STREAM kavramları ilgili eğitim doktrinini genişletilmiş akronomi ile tanımlamaktadır.
Proje tabanlı bir öğrenme sistemi olan bu eğitim doktrini, gerçek zamanlı uygulamalarla çevresel etkileşimi artırıyor, okul öncesinden yüksek öğretime kadar tüm eğitim sürecini kapsıyor.
Dijital beceriler, veri analizi, yapay zekâ ve çevre bilimleri gibi alanlar giderek hayatın her alanına yayılıyor. Robotik, yapay zekâ, biyoteknoloji gibi alanlar günümüzün krtitik meslekleri arasında yer alıyor. STEM eğitimi sayesinde de en erken yaştan itibaren bu yeni dünyanın profesyonelleri, uygulamalı bir şekilde zihinsel altyapısını kendileri oluşturuyor ve günümüzün ve geleceklerinin ihtiyaçları için ilgili becerileri edinebiliyorlar.
Endüstri 4.0, nesnelerin interneti, bulut bilişim, yapay zeka, büyük veri gibi teknolojinin sağladığı veriler ile yönetildiği bir evrimdir.
Toplum 5.0 ise toplumun refah seviyesinin artmasını sağlayan akıllı toplumların oluşmasına katkıda bulunan bir evrimdir.
Endüstri 5.0’ın Endüstri 4.0’dan ayıran en önemli özellik; Endüstri 4.0 bilgi ve zeka üretimi yaparken teknolojiyi insanlarla birlikte kullanarak temele insanı yerleştirmiştir. Fakat Endüstri 5.0 ise bilgi ve teknolojiyi makinalar aracılığı ile yapay zeka yoluyla oluşturmuş, insansız teknolojiler üreterek insanların hizmetine sunulmuştur.
Toplum 5.0’ı Endüstri 4.0’dan ayıran en önemli farklılıklar ise şu şekildedir:
Endüstri 4.0 bir işin nasıl yapılacağına dikkat çekerken Endüstri 5.0 ise yapılacak olan işi için insan – saat ilişkisini nasıl optimize edeceğinin çalışmalarını yürütmektedir.
Endüstri 4.0’da otomatik makinelerin kullanımı sıkça tercih edilirken Endüstri 5.0’da bilgili, tecrübeli ve yeterli bir çalışan gücünün iş üzerindeki verimini akıllı makinelere entegre ederek optimize edilmesine odaklanır.
Endüstri 4.0’da yapılan iş ne olursa olsun bilgisayara bir veri aktarımı sağlanır ve depolanır, fakat Endüstri 5.0’da zaten halihazırda yapılan iş akıllı makineler aracılığı ile yapıldığından tüm üretim ve herhangi bir katma değer ortaya çıktığında refahın çalışanların daha avantajına olacak şekilde oluşturulmasına dikkat edilir.
Endüstri 5.0 Evrimine odaklanan ST(R)EAM / STEM+
STEM+ Eğitimi temelde deneyerek ve keşfederek öğrenmeye imkan sağlayan, soru soran, yaratıcı düşünen ve çözümler üreten ve hatta bununla da kalmayıp çözümleri ürüne dönüştürebilen bireyler yetişmesini hedefler.
Doktrinini Hesaplamalı-Karşılaştırmalı-İşlemeli Düşünce kavramı üzerine inşa ederek; problem çözme, sorgulayıcı yaklaşımla düşünme, bilimsel okuryazarlık gibi yeterliliklerin gelişimini hedefleyen son haliyle STEM+ Eğitimi, bireylerin bakış açılarını derinlemesine geliştirmekte beraber farklı branşlar arasındaki doğal ilişkilerin ayırdına varabilme kabiliyeti sağlamakta ve böylece insanları; “işlenmiş veri yani bilgiye dayalı geleceğin dünyasına, analiz ve analitik unsurları ile başdan sona her aşamada istisna yönetimi ve kritik edebilme kabiliyeti yetenekleri ile örtüştürerek hazırlamaktadır.