Mekatronik Mühendisliği
Mekatronik; makine, elektronik, yazılım ve kontrol mühendisliğine dayanan, çok kontrollü bir sistem mühendisliği ihtisası dalıdır.
Mekatronik, İngilizce mechanics ve electronics kelimelerinin uygun bir şekilde birleştirilmesinden oluşmuştur ve ilk kez Japonya’da kullanılmıştır. Enbasit anlatımıyla; makina, elektronik ve bilgisayar teknolojilerinin sinerjik birleşiminden oluşan ve bu sistemler ile gelişmiş ürün, işlem ve sistemleri kurmak için ürünlerin dizaynı ile ilgilenen disiplinler arası bir mühendislik dalıdır.
Japonya, mekatronik biliminin kurulma ve gelişmesinde önemli bir rol oynamıştır. İlk kez 1969 yılında Japon Yasukawa Elektrik Şirketi’nden bir mühendis makina ve elektronik mühendisliği alanlarının birleşmesi anlamında “mekatronik” kelimesini kullanmıştır.
Bügün “Mekatronik” terimi mekanik ile elektroniği birleştirme temel mantığına sahip olduğundan birçok teknolojik alanını kapsamaktadır. Şimdi yazılım ve bilgi teknolojilerini de içine alarak genişlemiştir.
Mekatroniğin bir önemli eğilim de sistemler ve bileşenlerinin mikro sistemler haline getirilmesidir. Aslında bazı sistemler (sensör, aktüatör ve kontrol devreleri de dahil) o kadar ufaltılmıştır ki bunlar gelişmiş yarıiletken üretim teknikleriyle tek bir silikon çip içine bile yerleştirilebilir hale gelinmiştir.
Mekatronik Mühendisliği, çok disiplinli mühendislik dallarına (makine, elektrik-elektronik ve bilgisayar vb.) dayanan sistemlerin tasarım çalışmalarının bütününe verilen genel addır. Mekatronik, robotik ve elektromekanik mühendisliği ile eş anlamlı bir endüstri terimidir. Robotik, kontrol sistemleri ve elektro-mekanik sistemler mekatronik kapsamına girer. ,
Mekanik, elektronik ve bilgi işlemin kesişim noktasında, mekatronik uzmanları daha basit ve daha akıllı sistemler oluşturur. Mekatronik Mühendisliği, makine, elektrik-elektronik ve bilgisayar mühendisliği gibi disiplinlerin temellerinden faydalanarak iş süreçlerini kolaylaştıran ve hızlandıran çözümler üretmekle görevlidir.
Teknolojik cihazlar, hassas robotlar, otomatik ve karmaşık cihazların üretimi, tasarımı, kontrolü gibi birçok yelpazede elektromekanik cihazların üretim aşamasından tutunda, en son kullanım aşamasına kadar olan bölümlerin, bütün işlevleri ile ilgili çalışmalar yapıp, aynı zamanda kalibrasyon ürünlerinin tasarımını, donanım ve yazılım uygulamaları yapan işletmelerin ürünlerinin üretimini, gemi endüstrisi, savunma sanayii, otomotiv sanayisi, havacılık ve birçok endüstriyel birimlerin üretiminde, elektronik kart tasarımında, gömülü sistem donanım ve yazılım uygulamaları ile ilgili birimlerde de görev alabilirler.