Arduino UNO ve IDE
Arduino Platformu bir Giriş/Çıkış (I/O) kartı ve Processing/Wiring dilinin bir uygulamasını içeren geliştirme ortamından oluşan komple bir fiziksel programlama platformudur.
Arduino Platformu, dijital cihazlar oluşturmak için tek kartlı mikrodenetleyiciler ve mikrodenetleyici kitleri tasarlayan ve üreten bir İtalyan açık kaynaklı donanım ve yazılım şirketi, projesi ve kullanıcı topluluğu olarak başlayıp gelişerek açık kaynak kodlu global bir standart platform oluşturmayı başarmıştır.
Arduino kart tasarımları çeşitli mimarilerde mikroişlemciler ve denetleyiciler kullanır. Arduino Donanım Kartları, çeşitli genişletme kartlarına (‘kalkanlar’) veya devre kartlarına (prototipleme için) ve diğer devrelere arayüzlenebilen dijital ve analog giriş/çıkış (G/Ç) pin setleriyle donatılmıştır. Kartlar , bazı modellerde programları yüklemek için de kullanılan Evrensel Seri Veri Yolu (USB) dahil olmak üzere seri iletişim arayüzlerine sahiptir .
Mikrodenetleyiciler, Processing dilinden esinlenerek ve Processing IDE’nin değiştirilmiş bir sürümüyle kullanılan Arduino Programlama Dili olarak da bilinen standart bir API kullanılarak, C ve C++ programlama dilleri (Gömülü C) kullanılarak programlanabilir.
Geleneksel derleyici araç zincirlerini kullanmanın yanı sıra Arduino projesi entegre bir geliştirme ortamı (IDE) ve Go’da geliştirilen bir komut satırı aracı sağlar.
Arduino projesi İtalya, Ivrea’daki Interaction Design Institute Ivrea’da (IDII) başlatıldı, Arduino ismi, projenin kurucularından bazılarının bir araya geldiği İtalya’nın Ivrea kentindeki bir bardan gelmektedir. Bar, 1002’den 1014’e kadar Ivrea Marşı’nın margravesi ve İtalya Kralı olan Ivrea’lı Arduin’in adını almıştır.
O zamanlar, öğrenciler 50$ maliyetli bir BASIC Stamp mikrodenetleyici kullanıyorlardı. 2004 yılında, Hernando Barragán, Massimo Banzi ve Casey Reas’ın gözetiminde IDII’de bir Yüksek Lisans tezi projesi olarak Wiring geliştirme platformunu oluşturdu.
Casey Reas, Ben Fry ile birlikte Processing geliştirme platformunu birlikte oluşturmasıyla bilinir. Projenin amacı, mühendis olmayan kişiler tarafından dijital projeler oluşturmak için basit ve düşük maliyetli araçlar yaratmaktı.
Wiring platformu, ATmega 128 mikrodenetleyicili bir baskılı devre kartından (PCB) , Processing tabanlı bir IDE’den ve mikrodenetleyiciyi kolayca programlamak için kütüphane işlevlerinden oluşuyordu.
2005 yılında, Massimo Banzi, bir başka IDII öğrencisi olan David Mellis ve David Cuartielles, daha ucuz ATmega8 mikrodenetleyicisi için destek ekleyerek Wiring’i genişletti.
Wiring’den türetilen yeni projeye Arduino adı verildi. İlk Arduino çekirdek ekibi Massimo Banzi, David Cuartielles, Tom Igoe, Gianluca Martino ve David Mellis’ten oluşuyordu.
Platformun tamamlanmasının ardından, daha hafif ve daha ucuz versiyonlar açık kaynak topluluğunda dağıtıldı.
Arduino Platformu açık kaynaklı donanım bileşenlerine sahiptir. Donanım referans tasarımları Creative Commons Attribution Share-Alike 2.5 lisansı altında dağıtılır ve Arduino resmi web sitesinde mevcuttur. Donanımın bazı sürümleri için düzen ve üretim dosyaları da mevcuttur.
Birçok Arduino uyumlu ve Arduino türevi kart Kürenin her coğrafyasında mevcuttur. Bazıları işlevsel olarak bir Arduino’ya eşdeğerdir ve birbirinin yerine kullanılabilir. Birçoğu, genellikle okul düzeyindeki eğitimde kullanılmak üzere çıkış sürücüleri ekleyerek temel Arduino’yu geliştirir, böylece arabalar ve küçük robotlar yapmayı basitleştirir, diğerleri elektriksel olarak eşdeğerdir, ancak form faktörünü değiştirir, bazen kalkanlarla uyumluluğu korur, bazen korumaz, bazı varyantlar, farklı uyumluluklara sahip farklı işlemciler kullanır.
Arduino ve Arduino uyumlu kartlar, Arduino pin başlıklarına takılan kalkan adı verilen baskılı devre genişletme kartlarını kullanır. Kalkanlar, 3B yazdırma ve diğer uygulamalar, GNSS (uydu navigasyonu), Ethernet, sıvı kristal ekran (LCD) veya devre tahtası (prototipleme) için motor kontrolleri sağlayabilir . Birkaç kalkan ayrıca kendin yap (DIY) olarak da yapılabilir.
Bazı shields – kalkanlar, bir Arduino kartının üstüne birden fazla shield’ın istiflenmesine izin veren istifleme başlıkları sunar, yani üst üste kalkanlar kullanılabilir.
Bir Arduino kartının klavye veya fare gibi bir USB aygıtıyla iletişim kurmasını sağlayan bir USB ana bilgisayar kalkanı sağlayan kalkanlar gibi nice tasarımlar hazırlanarak ekosisteme sunulmuştur.
Kalkan yapısı ve Arduino Donanım Kartları lehimleme aşamasını ve elektronik bilgisini ilk aşamada aradan çıkartarak k12 grubunun her unsuruna en erken yaşta Bilgisayar Bilimleri ve Sistemleri Dünyasına katılma imkanını sağlar iken Blok tabanlı Kodlama IDE (Entegre Geliştirme Ortamları) da aynı şekilde 8+ yaş grubuna hatta JR versiyonlar ile 5+ yaş grubuna kadar bu imkanı kod tabanlı kodlama ve grefiksel unsur algoritma dizaynı ile sağlar, böylelikle temelini CT ile tanımladığımız yani karşılaştırma-hesaplama bazlı düşünme gerçekliği ve 5C hakikatini içselleştirme devinimi her Küre insanına yazgı olabilmektedir.
Arduino Uno R3 Donanım Kartı ise 8 Bitlik yapıya sahip ATmega328P mikrokontrolcüsü ile 33 yıllık Bilgisayar Bilimcisi olarak benim şahsi ifademle Alice Harikalar Diyarına yolculuğun Nescafé faslıdır.
Arduino projesinin açık kaynaklı yapısı, diğer geliştiricilerin projelerini zenginleştirmek için kullandıkları birçok özgür yazılım kütüphanesinin yayınlanmasını kolaylaştırmıştır.
ATmega328P (Arduino Uno ve aynı çipe sahip diğerleri) için çoğu temel özelliği içeren bir Xinu OS portu bulunmaktadır. Bu sürümün kaynak kodu serbestçe kullanılabilir.
Protothreads adlı bir iş parçacığı aracı da vardır, Protothreads, “küçük gömülü sistemler veya kablosuz sensör ağı düğümleri gibi ciddi şekilde bellek kısıtlaması olan sistemler için tasarlanmış son derece hafif yığınsız iş parçacıkları” olarak tanımlanmaktadır.
Arduino için bir FreeRTOS portu da var, bu, Arduino Kütüphane Yöneticisi’nden edinilebilir, Uno dahil olmak üzere birçok kartla uyumludur.
Arduino Uno R3 donanım kartının temel mikrodenetleyicisi 8-bit AVR RISC-based microcontroller (8 bit Intel 8051 türevi) olan ATMega328P-U’dur bu entegrenin iki türlü paketlemesi DIP ve SMD versiyon olarak bulunabilir, PC ile USB iletişim için ikinci bir mikrodenetliyici Mega16U2 kullanılır, bazı kartlarda bu entegrenin biraz daha özellikleri artırılmış olanları örneğin ATmega32U4 16 MHz MCU tek başına bulunur örneğin Arduino Leonardo Kartı, bu entegrelere Bulaşık Makinalarınızda, Çamaşır Makinalarınızda, Otomobillerinizde ve binlerce elektronik eşyada veya elektronik her ünitede rastlamak mümkündür, ATMEL firmasını MicroChip firmasını (ATMEL en bilinen PIC entegrelerinin de üreticisi olan MicroChip firması tarafından 2015-16 yılında 3,5+ Milyar Dolar karşılığında satın alındı) satın aldığından artık ilgili entegrelerin yeni resmi üretimlerinde değişkenlik söz konusu olabilir..
Atmel AVR, Atmel tarafından üretilen 8 bitlik RISC mikrodenetleyici ailesidir. AVR mimarisi, AVR mimarisi, Norveç Teknoloji Enstitüsü’nde (NTH) öğrenim gören Alf-Egil Bogen ve Vegard Wollan adlı iki öğrenci tarafından tasarlanmıştır ve iki çip mimarı tarafından kurulan Atmel’in yan şirketi olan Atmel Norway’de daha da geliştirilmiş ve rafine edilmiştir.
Yunan asıllı George Perlegos ATMEL şirketinin kurucusudur ve uzun süre CEO görevini üstlenmiştir, kendisinin derin bir Akademik Kariyeri ve bilgi birikimi yanısıra ABD’de en bilinen Teknoloji Firmaları dahil önemli pratik tecrübeleri sözkonusudur.
Arduino IDE Download https://www.arduino.cc/en/software
MicroPython for Arduino https://docs.arduino.cc/micropython/
https://www.arduino.cc/en/about
Co-founder David Mellis‘e de bir dikkat çekelim..
David A. Mellis is a software architect at Autodesk, building software for circuit design. His work seeks to engage new audiences in using electronics for creative and do-it-yourself practices. Previously, David was a postdoc at UC Berkeley with Björn Hartmann. David completed his graduate studies at the MIT Media Lab, getting his PhD in Mitchel Resnick’s Lifelong Kindergarten group and his master’s in Leah Buechley’s High-Low Tech group.
Prior to the Media Lab, David taught at the Copenhagen Institute of Interaction Design (Denmark). He has a master’s in interaction design from the Interaction Design Institute Ivrea (Italy).