Robotik Kodlama
STEM becerileri ile birlikte robotik kodlamayı kavrayan minikler, yeni nesil ihtiyaç ve taleplere cevap verebilecek nitelikleri, yeni bir bakış açısıyla geliştirilen yazılım ve donanım araçları sayesinde doğal bir sirkülasyon içinde kavrar iken, doğal süreçlerindeki zorlu devinimleri de; Hesaplamalı-Karşılaştırmalı Düşünce temeline inşa edilen Bilişimsel Yöntemleri kullanabilme becerisi ile aşabilmekteler ..
Aşağıdaki bölüm TÜBİTAK Deneyap Kitapları 3’den aktarılmıştır, ilgili pdf belgesine link bırakılmıştır.
ROBOTİK VE KODLAMA © Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu, 2021
Dr. Öğr. Üyesi Memet ÜÇGÜL
Prof. Dr. İbrahim ÇETİN
Prof. Dr. Erman YÜKSELTÜRK
Prof. Dr. Ercan TOP
Lego Mindstorms Education EV3..
EV3 Yazılımı
EV3 yazılımı robotları programlamak için kullanılan ücretsiz bir blok tabanlı programlama ortamıdır. Öğrenciler blok hâlinde var olan veya kendilerinin oluşturdukları komutları sürükle bırak yöntemiyle taşıyarak programları oluştururlar..
MicroPython
“MicroPython” sayesinde “Python” programlama dili ile Lego Mindstorms EV3 robotu programlanabilir. Burada metin tabanlı programlama yaklaşımı kullanılmaktadır. MicroPython’da öğrenciler yazacakları her bir komutu en ince detayına kadar tam olarak bilmek zorundadırlar. Bu yüzden robotik programlamaya giriş yapmak EV3 yazılımına göre daha zor olmaktadır. Fakat metin tabanlı programlama yaklaşımı profesyonel programcılar tarafından yıllardır kullanılmaktadır. Metin tabanlı programlama yaklaşımına alıştıktan sonra karmaşık / ileri seviye programların oluşturulması bu ortamlarda daha kolaydır.
İçinde bulunduğumuz çağda öğrenci rolleri değişmiştir. Öğrencilerden öğrendiği kavram, prosedür ve temel bilgileri başka bağlamlara aktarması, bu bilgileri kendi amaçları doğrultusunda yeniden inşa etmesi ve yeni bilgiler oluşturması beklenmektedir. Bu amaç doğrultusunda, bu kitapta öğrencilere bilgi işlemsel düşünme ve problem çözme gibi üst düzey düşünme becerileri kazandırmaya yönelik etkinlikler sunulmuştur.
Günümüzde bilişim teknolojileri okur-yazarlığı sadece teknolojik araçları kullanmak olarak ifade edilmemektedir. Bilişim teknolojileri okur-yazarlığı daha kapsamlı olarak düşünülmektedir ve artık bu araçların üretimini de içermektedir.
Birçok araştırmacı herkesin bilgisayar biliminin temel kavramlarını bilip kullanması gerektiğini söylemiştir. Bu bağlamda bilgi işlemsel düşünme 21. yüzyılda yaşayan bütün bireyler için temel bir beceri olarak kabul edilmektedir.
Robotlar ve robotik programlama, öğrencilerin bilgi işlemsel düşünme becerisini geliştirmek için uygun bir ortam sunmaktadır. Bu ortam uygun bir pedagoji ile birleştirildiğinde öğrencilerin problem çözme, yaratıcılık ve bilgi işlemsel düşünme gibi üst düzey bilişsel becerilerini geliştirmesine yardımcı olur.
Bu kitapta öğretmenlere, öğrencilerin bahsi geçen becerilerini robotik programlama vasıtasıyla geliştirmeleri sürecinde rehberlik etmek hedeflenmektedir. Öğretmenlerin öğrencilerin gelişmesine yardımcı olabilmesi için bir öğretim modeli kullanması faydalı olabilir. Bu amaç doğrultusunda bu kitabın yazarları tarafından “Gözle, Uygula, Tasarla, Üret ve Değerlendir” öğrenme döngüsü geliştirilmiştir.
https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/25506/robotik_kodlama_ortaokul.pdf
Fark yaratacak nesiller Deneyap Teknoloji Atölyelerinde
Türkiye’nin teknoloji geliştiren bir topluma dönüşmesini amaçlayan Deneyap Teknoloji Atölyelerinde ortaokul ve lise olmak üzere iki farklı düzeyde eğitimler veriyor. Eğitim süreci, ilk 24 ay proje temelli dersler ve son 12 ay takımlar dönemi olmak üzere 2 aşamadan oluşuyor.
Atölyelerde Tasarım ve Üretim, Robotik ve Kodlama, Elektronik Programlama ve Nesnelerin İnterneti, İleri Robotik, Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji, Enerji Teknolojileri, Havacılık ve Uzay Teknolojileri yüz yüze; Yazılım Teknolojileri, Siber Güvenlik, Yapay Zeka ve Mobil Uygulama dersleri ise çevrim içi eğitim olarak veriliyor.
Öğrenciler, teknoloji eğitiminde atölyede kullandıkları eğitim içerikleri ile ilişkili malzeme ve ekipmanlarla erken yaşta tanışıyor. Deneyap Teknoloji Atölyelerinin11’i ortaokul, 11’i lise seviyesi olmak üzere toplam 22 kitap yayınını da bulunuyor.
36 ay ücretsiz teknoloji eğitimleri
11 farklı program başlığında 36 ay süren bu eğitimler öğrencilere tamamen ücretsiz olarak sunulurken, öğrencilerin Deneyap Teknoloji Atölyelerine katılabilmesi için aşamaları başarıyla tamamlamaları gerekiyor. Deneyap Teknoloji Atölyelerinde eğitim alan öğrenciler teknoloji alanında almış oldukları eğitimleri, bilgi tecrübeleri kullanarak her eğitim sonunda proje şenliklerine katılıyor.
Bu şenliklerde öğrenciler özgüven kazanarak takımlarını kurup mentorleri eşliğinde ulusal ve uluslararası olmak üzere TEKNOFEST gibi yarışmalara hazırlanıyor. Eğitimlere paralel olarak Deneyap öğrencilerinin sosyal gelişimlerine katkı sunmak amacıyla teknik ve bilimsel geziler, piknik ve kamp programları da gerçekleştiriliyor.
Deneyap Teknoloji Atölyeleri, Türkiye’nin yetenekli çocuklarını geleceğe hazırlıyor. Edirne’den Kars’a yurdun 81 ilinde 139 Deneyap Teknoloji Atölyesinde on binlerce öğrenciye Robotik ve Kodlamadan Nanoteknolojiye, Tasarım ve Üretimden Yapay Zekaya 11 farklı eğitim veriliyor.
Geleceğin mühendislerini, teknoloji girişimcilerini ve teknoloji liderlerini yetiştirmek amacıyla eğitim vermek üzere kurulan Deneyap Teknoloji Atölyeleri, Deneyap Türkiye Projesi kapsamında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, TÜBİTAK ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfının ortak çalışmasıyla hayata geçti.
2023 yılı itibariyle 15.910 öğrencinin aktif olarak eğitimine devam ettiği atölyelerden bugüne kadar 2.700 öğrenci mezun oldu. 139 atölye, 262 derslik, 20.000’i aşkın öğrenci kapasitesine sahip Deneyap Teknoloji Atölyelerinde hâlihazırda 4541 eğitmen öğrencileri geleceğe hazırlıyor.
Öğrenci ve eğitmen seçimlerinden, eğitim içeriklerine, atölyelerde kullanılan malzemelerden, atölye konseptine kadar tüm Türkiye’de aynı imkânları çocuklarla buluşturan Deneyap Teknoloji Atölyeleri, çalışmalarını eğitimde fırsat eşitliği anlayışıyla titizlikle sürdürüyor.