STEM Kapsamı
STEAM eğitimi, tüm dünyada teşvik edilmekte ve yatırım için çok miktarda fon almaktadır (Daugherty, 2013).
Türkiye’de PISA (Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı) ve TIMMS (Uluslararası Matematik ve Fen Eğilimleri Araştırması) sınavlarında gösterilen düşük performansların değerlendirilmesi sürecinde STEM eğitimine yönelim olmuştur.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) 2013 yılından itibaren öğretmenlere yönelik hizmet içi STEM eğitimleri düzenlemektedir.
Bakanlığımızın (T.C. Milli Eğitim Bakanlığı, Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü) STEM eğitiminin eğitim sistemimize dâhil edilmesine yönelik öğretmen görüşleri üzerine yürüttüğü bir araştırmada, katılımcıların büyük çoğunluğu (%91,97) eğitim sistemimizde sorgulamaya dayalı STEM eğitimine geçilmesinin gerekli olduğunu düşünmekte ve yine katılımcıların büyük çoğunluğu (%91,96) STEM eğitiminin ülkenin ekonomisinin gelişmesi bakımından gerekli olduğuna inanmaktadır (MEB, 2016).
Araştırma sonucunun ortaya koyduğu üzere ülkemizde STEM eğitiminin önemine ilişkin [laf olsun torba dolsun hani] öğretmenlerimizin bilinci yüksektir.
Bakanlığımız (T.C. Milli Eğitim Bakanlığı, Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü) STEM eğitimi için yapılan çalışmaları STEM Eğitim Raporu’nda derlemiştir (MEB, 2016).
Bu rapora göre, STEM Eğitimini desteklemek için hazırlanacak Eylem Planında olması gereken adımlar şunlardır:
- STEM Eğitimi merkezlerinin kurulması,
- Bu merkezlerde STEM eğitimi araştırmalarının yapılması,
- Öğretmenlerin STEM eğitimine uygun yetiştirilmesi,
- Öğretim programlarının STEM eğitimi için güncellenmesi,
- Okullardaki STEM eğitimi için öğretim ortamlarının oluşturulması ve ders materyallerinin sağlanmasıdır.
Türkiye’de kamu kuruluşları, üniversiteler, vakıflar gibi birçok paydaş STEAM eğitimini desteklemektedir.
Örneğin, TÜSİAD (Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği) emek ve kas gücünden çok bilişsel süreçleri ve üretim becerilerini artırmak amacıyla STEAM eğitimini destekler.
TÜBİTAK (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu) da STEM eğitiminde başarılı öğrenci ve öğretmenleri ortaya çıkarmak için proje çalışmaları yapmakta ve yarışmalar düzenlemektedir (MEB, 2016).
Ayrıca üniversitelerde de STEM merkezleri (ODTÜ), laboratuvarlar (İAU) kurulmuştur ve bilimsel çalışmalar yürütülmektedir (Uyanık Balat & Günşen, 2017).
Bakanlığımız Scientix (https://scientix.eba.gov.tr/) ve Fostering Steam Education in Schools (https://edusimsteam.eba.gov.tr/) projeleri ile STEAM eğitimini desteklemektedir.
Bakanlığımız European SchoolNet tarafından koordine edilen Scientix Projesine 2014 yılından beri dahil olmuştur. Scientix projesinin amacı STEM eğitiminin tanınırlığını artırmak, iyi örnekleri paylaşmak, öğrencileri STEM’e yönlendirmek, STEM eğitimi alanında öğretmenlerin mesleki gelişimlerine katkıda bulunmak, STEM eğitimine uygun materyal geliştirmek, öğretmenleri ve akademisyenleri deneyimlerini paylaşmak üzere ortak platformda buluşturmaktır. Scientix Projesi kapsamında ülkemizde öğretmenlerimiz için ulusal çalıştaylar ve konferanslar düzenlenmekte, STEM alanında iyi uygulamalar teşvik edilmektedir. EDUSIMSTEAM, öğretmen eğitimleri, çevrimiçi platform, müfredat, öğrenme senaryo çalışmaları, politika yapma belgeleri vb. yoluyla eğitimde etkili bir STEAM yaklaşımı uygulamak için 10 AB ortağının katılımıyla yenilikçi ve güncel bir çerçeve ve çözümler kullanmayı amaçlamaktadır.
EDUSIMSTEAM, AB’de STEAM yaklaşımının etkin kullanımını yaygınlaştırmak için 4 ana faaliyetten yararlanacaktır:
- STEAM için Öğretmen Eğitimi ve Müfredatı
- Senaryolar
- Yenilikçi Çevrimiçi Platform
- Politika Yapıcılar için Pratik bir Kılavuz
Bu etkinlikler öğretmenlerin STE(A)M öğretimindeki becerilerini güçlendirecek, her düzeydeki STEAM eğitiminde politika yapıcılar için bir yol sağlayacak ve öğrenciler ve öğretmenler için yenilikçi bir çevrimiçi araç sunacaktır.